Updateplicht smart tv's: dit zeggen de experts

Hét probleem bij smart tv's van een aantal jaren oud: steeds meer functies zijn onbruikbaar. Het kabinet wil dat hier een eind aan komt. Een wetsvoorstel met deze strekking is nu ter inzage gelegd via internetconsultatie. 

De discussie over slimme apparaten die opeens niet meer goed werken, speelt al langer. Toen de wetswijziging vorig jaar voor het eerst werd aangekondigd, maakte ik als redacteur van Domotica.nl een rondje langs betrokkenen over wat dit voor hen zou kunnen betekenen. Het is interessant deze opmerkingen nog eens terug te lezen.

flat screen television displaying Netflix logo

De Duitse netwerkfabrikant Lancom bleek voor de troepen vooruit te lopen. Deze partij was voorstander van een wettelijke verplichting tot beveiligingsupdates voor alle hardware-fabrikanten die hun apparatuur in Europa verkopen.

"Vanuit marketingoogpunt zou ik ook niet weten waarom een fabrikant dit niet zou willen," reageerde Market Manager Laurens Timmers van Hager. Deze fabrikant van elektro-installatiesystemen biedt een eigen smart home-systeem aan. "Op het moment dat ik een update naar een klant stuur, heb ik een klantmomentje," vervolgde Timmers. "Ook als consument zou ik willen dat alle fabrikanten hier op deze manier mee omgaan."

"Ik denk niet dat de MediaMarkt hier blij mee is"


Overigens zal er in de praktijk weinig veranderen voor Hager, bleek tijdens ons gesprek. "Onze Internet of Things-producten zijn al uitgerust met een automatische update," vertelde Timmers. "Dit kan zowel gaan om de functionaliteit als om de beveiliging.”

De Market Manager benadrukte dat hier wel haken en ogen aan zitten. “De consument kan ook denken: hee wacht eens fabrikant, je komt zomaar de installatie binnen die ik van je gekocht heb om een update erop te zetten, dat is raar.” Uiteindelijk zal de klant hier actief toestemming voor moeten geven.

Als de wet wordt aangenomen, zijn retailers binnenkort verantwoordelijk voor de beveiligingsupdates van de producten die ze verkopen. Theo Derks, directeur van smart home-aanbieder Larnitech Nederland, vertelde me benieuwd te zijn hoe het kanaal hiermee zal omgaan.

“Ik denk niet dat de MediaMarkt er blij mee zal zijn dat zij straks worden aangesproken op beveiligings-issues," opperde Derks. "Misschien krijgen ze straks wel een rechtszaak aan de broek omdat er een woonhuis of kantoorpand is gehackt waarin toevallig een apparaat van de MediaMarkt staat.”

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal