Terzij de Horde, Marsman en Osewoudt

Het kan metalfans niet zijn ontgaan: na vijf jaar in de luwte is Terzij de Horde aan een onstuitbare opkomst bezig. Onlangs bracht de blackmetalband zijn debuutalbum Self uit. In november stonden de Utrechters op het podium van festival Le Guess Who? en volgend jaar zijn ze op het Roadburn Festival te bewonderen. 

Jaap de Wreede - Terzij de Horde

Minder bekend zijn de banden die Terzij de Horde onderhoudt met de neofolk-scene. Zo is ex-bandlid Stefan Hayes gitarist van Osewoudt. Beide bands hebben bovendien hun liefde voor de dichter Hendrik Marsman (1899-1940) gemeen.

Zo is de bandnaam Terzij de Horde, oud-Nederlands voor ‘afwijkend van de horde’, ontleend aan Marsmans gedicht 'Einde':

Terzij de horde

nooit gleed een bloemsignaal
tegen de steilte van mijn schemernacht,
waar ik, gewelfd over den rand der ruimte,
den geur der eeuwen puur uit de bokaal der lucht

en zelve drijf, een late, smalle bloem,
op den verloomden maatslag van den tijd.


Jaap de Wreede - Osewoudt

Ook de band Osewoudt heeft zich door dit gedicht laten inspireren. In het nummer 'Nachtvlinder', te beluisteren op het album Gelag van zwartgeklede kraaien (2011) wordt gezongen:

Nachtvlinder buigt u,
Terzij de Horde
Wellicht laten zij u,
ditmaal wel gaan?
Woede en waanzin,
de ijzige stilte
Nachtvlinder nachtkind,
ze komen er aan

Helaas is het al langere tijd tamelijk stil rond Osewoudt. In 2013 werd een optreden op Summer Darkness in Utrecht geannuleerd vanwege persoonlijke omstandigheden. Wel vond afgelopen augustus een optreden plaats in Duisburg, waar de Nederlanders onder meer het podium deelden met de Deense eenmansformatie Die Weisse Rose. Het zal ons benieuwen of de interesse in Terzij de Horde ook voor Osewoudt nieuwe kansen brengt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal