Edwin de Haas over de geschiedenis van CanvassCompany

CanvassCompany heeft zich ontwikkeld van klassieke ‘belfabriek’ tot trendsettende sales- en marketingorganisatie. Een gesprek met directeur Edwin de Haas over de evolutie van zijn bedrijf. “De impact van digitalisering binnen de sterk opkomende platform- en netwerkeconomie op het hele commerciële proces bleek nog veel groter te zijn dan ik eerder had aangenomen.”

De salescarrière van Edwin de Haas begon in 1990, toen hij binnendienstverkoper werd bij computerleverancier Dunnet in Rotterdam. “Ik heb me telefonisch helemaal sufverkocht,” vertelt De Haas (48) op zijn kantoor in Hilversum. “Bij Dunnet ontwikkelde ik de drive die nodig is om succesvol te zijn in sales: niet loslaten, tanden erin zetten, de concurrent slimmer af zijn, totale focus op succes. Daar pluk ik tot op de dag van vandaag de vruchten van.”

Edwin de Haas CanvassCompany geschiedenis

Nadat De Haas binnen het bedrijf was opgeklommen tot hoogste sales-verantwoordelijke, volgden managementfuncties in de ICT en financiële sector. Samen met een partner richtte hij in 2005 CanvassCompany op. “Doel was het beste salesbedrijf voor de BtB-markt te worden.”

Wat was jullie visie?

“Die werd gevormd door mijn eerdere ervaringen in het bedrijfsleven. Daar zag ik veel salesafdelingen die erg reactief waren. Ze zaten min of meer te wachten tot de telefoon ging. Die reactieve houding paste niet bij de ambities die ik wilde waarmaken. Vanaf het begin was onze visie: klanten helpen bij het proactief benaderen van de markt, van buiten naar binnen denken, je doelgroep helder krijgen en… get out of the building! De leads die CanvassCompany genereert, moeten het verschil maken voor een business.

Aanvankelijk was de telefoon de belangrijkste tool van ons team. Op basis van koude acquisitie maakten we talloze afspraken. Klanten gaven wel aan dat het soms een uitdaging was goede business uit deze afspraken te halen. Om onze klanten uit te rusten met een stevige propositie en afspraken om te zetten in business, begonnen we rond 2010 trainingen en workshops te geven. Ons nieuwe motto is: pas wanneer er een opdracht uit een afspraak voortkomt, vinden we de samenwerking écht geslaagd. Dat heeft geresulteerd in langdurige samenwerkingen.”

In 2017 nam je een sabbatical op. Heeft dat impact gehad op de manier waarop je jouw bedrijf leidt?

“Dit heeft me zeker tot nieuwe inzichten gebracht. In dit jaar ben ik onder meer een studie gaan doen; leiderschap bij Digitale Transformatie. Toen is bij mij nog duidelijker geworden dat de wereld ongelooflijk aan het veranderen is. De impact van digitalisering binnen de sterk opkomende platform- en netwerkeconomie op het hele commerciële proces bleek nog veel groter te zijn dan ik eerder had aangenomen.

Mede naar aanleiding van deze nieuwe inzichten besloot ik dat inbound, dus online, marketing de belangrijkste rol binnen onze dienstverlening zou worden. Voor onze klanten spelen we sinds 2 jaar in op de digitale transformatie binnen het aankoopproces door steengoede content aan te bieden. Ons contentteam maakt whitepapers, blogposts, infographics, video’s en podcasts; ons online team communiceert daarmee met de doelgroep van onze klanten. Door onder andere ons intelligente marketing automation platform, lead nurturing en kwalificatieproces levert dat leads op voor onze klanten. Zo is CanvassCompany een geïntegreerde marketing- en salesorganisatie geworden.”

Je hebt een veeleisende en drukke baan in een veranderende markt. Toch lijk je er niet moe onder te worden. Hoe doe je dat?

“Sporten en gezond leven zijn voor mij cruciaal om succesvol in zaken te zijn. Als je lijf gezond is, kun je ook helder nadenken. Ook krijg je zo extra energie; die soms nodig is om een extra stap te zetten als het tegenzit. Daarom vind ik dat iedere ondernemer en salespersoon met zijn gezondheid bezig moet zijn.

Zelf doe ik aan kickboksen en windsurfen. Kickboksen is een gevecht met de ander, maar ik zie het vooral als een gevecht met jezelf. En surfen geeft me een enorm gevoel van vrijheid.”

Disclaimer: de interviewer werkt professioneel samen met Edwin de Haas.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal