Che Guevara: moordenaar of heilige?

De televisieserie Che: Leven en erfenis van een revolutionair is er ongetwijfeld debet aan dat de artikelen op deze site over Guevara de laatste weken goed scoren. BBNVARA schrijft in het persbericht over de vierdelige documentaire:


Che Guevara is voor de één een koelbloedige moordenaar en voor de ander een heilige van mythische proporties. Maar wie is die man achter de mythe? En welke betekenis heeft de revolutie die hij bracht, vijftig jaar na zijn sterfdag?

Ik schreef op deze blog al eerder over Ernesto Guevara (Buenos Aires, 1928-1967), maar toen ging het vooral om 'guevariana'. Laat ik nu eens kijken naar de mens achter de mythe. De Argentijn is als tiener een volgeling van dictator Juan Perón. Ernesto geeft zijn kamermeisjes de raad op hem te stemmen. Maar tijdens zijn studie medicijnen zijn Ernesto's sympathieën omgeslagen. Guevara is korte tijd lid van een communistische jeugdorganisatie en doet mee aan demonstraties tegen Perón.

Jaap de Wreede


In 1956 sluit Guevara zich aan bij de Cubaanse guerrillaleider Fidel Castro. De Argentijn klimt snel op binnen Castro's beweging, die wordt gekenmerkt door genadeloosheid. Op drie misdaden staat de doodstraf: desertie, insubordinatie en defaitisme.

Doodgeschoten kindsoldaat

Als commandant van een colonne rebellen valt Che op door zijn hardheid. Een guerrillastrijder in zijn colonne, een jochie nog maar, heeft wat voedsel gestolen. De kindsoldaat wordt onmiddellijk gefusilleerd, zonder enige vorm van proces. Over een 'verrader' schrijft Guevara: "Ik beëindigde het probleem door hem in de rechterslaap te schieten met een .32 pistool, met een uitgangswond in de rechter hersenhelft."

Op 1 januari 1959 grijpt Castro de macht. Guevara wordt genaturaliseerd tot Cubaan en legt in een aantal hoge posities het 'Sovjetmodel' op aan Cuba. Als 'hoofdaanklager' is hij verantwoordelijk voor de berechting van functionarissen van het vorige regime. Volgens de buitenlandse pers resulteren Guevara's processen in de dood van 600 mensen. Zelf geeft hij toe dat hij duizenden executies heeft bevolen. 

Was Che een koelbloedige moordenaar of een heilige? Ik denk dat het wel duidelijk is aan welke kant van de discussie ik sta.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal