Merzbow: schilderen met geluid

De 60-jarige Japanner Masami Akita is onder de naam Merzbow een van de grootheden van de noise-muziek. Hoewel sommige luisteraars zijn opnamen wellicht echt mooi vinden, bewijst Akita vooral dat geluid – net als verf, woorden of celluloid – een medium is waarmee de moderne kunstenaar een geheel eigen wereld kan scheppen. 


Met zijn projectnaam verwijst Akita expliciet naar zijn artistieke visie. De naam Merzbow is afgeleid van de Merzbau, een architectonisch kunstwerk van de Duitse Dadaïst Kurt Schwitters.


En Akita doet meer dan alleen experimenteren met geluid. Naast zijn honderden releases op lp, cd en tape – niemand weet hoeveel het er precies zijn – schreef hij artikelen over extreme kunst en sadomasochisme. Ook verzorgde hij de filmmuziek van Ian Kerkhofs korte film The Dead Man 2 (1994) met Jack Wouterse.


En dat is niet zijn enige uitstapje naar ons land. In 1987 wisselden Akita en de Nederlander Frans de Waard bandjes van hun werk uit, zoals experimentele musici dat in die tijd deden. De Waard creëerde met behulp van tapes, tape-loops, gitaar en synthesizer een log, industrieel geluid, dat hij uitbracht onder de projectnaam Kapotte Muziek.

De samenwerking met Merzbow resulteerde in een cassette, die bestond uit door De Waard aan Akita gestuurde ruwe geluidsopnamen die door de laatste waren bewerkt. Je moet ervan houden, want het heet niet voor niets noise...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal