Phil van Tongeren (Schokkend Nieuws) over boek Jaap de Wreede


"In zijn met wetenschappelijke pretenties opgetuigde studie De lobby voor horror (2009) verdiept Jaap de Wreede, kortstondig medewerker van Schokkend Nieuws, zich in het Nederlandse horrorwereldje.
De Wreede komt tot de conclusie dat het een dicht vertakt web is van mensen die elkaar goed kennen, elkaars initiatieven steunen en promoten, die bovendien voor verschillende professionele publicaties schrijven en zo ook buiten hun eigen circuit het denken over horror en andere fantastische genres richting geven.

[...] Het valt moeilijk te ontkennen dat, zoals De Wreede opmerkt, medewerkers van Schokkend Nieuws ook in andere regionen van het fandom en de filmwereld actief zijn. Het Weekend of Terror, later Festival van de Fantastische Film en tegenwoordig Imagine, telde en telt onder zijn medewerkers de nodige SN'ers. Sommige SN'ers hielden en houden zich bezig met het maken van films. En ja, velen van ons hadden en hebben betaald werk als filmrecensent (De Filmkrant, Nieuwe Revu, het Parool). Dat is nu eenmaal zo in een filmcultuur op Madurodamformaat, en als die verstrengeling niet helemaal mag stroken met gangbare opvattingen over journalistieke objectiviteit, laat dan ook gezegd zijn dat we ons daar dondersgoed van bewust zijn. Ja, we besteden veel aandacht aan Imagine - immers een jaarlijks hoogtepunt voor de lezers van een blad over fantastische films. En zoals alle Nederlandse fantastische filmprojecten onze belangstelling hebben, zo ook die van onze 'vriendjes'. Maar pakt een festival eens wat minder uit of valt de film - van vriend of vreemde - in de praktijk tegen, dan wordt de kritiek niet weggemoffeld onder een mantel der liefde.

[...] Behalve dat De Wreede ons een status toedicht die we niet hebben, laat hij vooral blijken onze drijfveren niet te begrijpen. Schokkend Nieuws wordt niet gemaakt door geslepen carrièreplanners, maar door mensen die misschien veel verloochenen, maar juist niet hun liefde voor de fantastische film. Die uit te dragen, is een missie die nooit 'volbracht' is zolang er nieuwe fantastische films worden gemaakt, of vergeten films op herontdekking en herwaardering liggen te wachten.
'Ik ben en blijf eerst filmliefhebber en dan pas criticus, en probeer met mijn stukken mijn passie voor film uit te dragen.' Aldus Bart van der Put ten tijde van de 'AUDITION-controverse'. Het is een beginselverklaring die we nog steeds van harte kunnen onderschrijven."

Phil van Tongeren in Schokkend Nieuws #100 (2013)

Het boek 'De Lobby voor Horror' kunt u hier bestellen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal