Wie vermoordde Che Guevara?

Deel van de mythevorming rond Che Guevara is het verhaal dat de Verenigde Staten schuldig zijn aan zijn dood. De communistische propaganda kon dit verhaal goed gebruiken.

Zo zei de naar Cuba overgelopen Amerikaan Philip Agee: "Door Che Guevara en zijn medeguerrillas te doden, probeerden de heersers van de Verenigde Staten een bloedige boodschap te sturen aan het volk van Zuid-Amerika en de wereld."


Het uiterst-linkse Amerikaanse blad Revolutionary Worker spreekt zelfs over 'De CIA-moord op Ernesto Che Guevara'. De CIA is de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst.

Aanwezigheid CIA-agent

De werkelijkheid ziet er een stuk genuanceerder uit. Toegegeven, de Cubaans-Amerikaanse CIA-agent Felix Rodriguez was aanwezig bij de executie van Guevara. Rodriguez beweert echter dat hij bevel van de CIA had gekregen om 'Che in leven te houden' – maar dat hij niets kon doen toen de Boliviaanse president bevel gaf tot de terechtstelling.

Dit verhaal is geloofwaardig. De CIA had geen reden Guevara te vermoorden. Als guerrillaleider was hij levend veel meer waard; hij kon onschatbare inlichtingen geven over zijn netwerk. Bovendien ontving de Amerikaanse president Johnson nog op 11 oktober 1967, twee dagen na Guevara's heengaan, een memorandum waarin stond: "Vanmorgen zijn we voor ongeveer 99% zeker dat 'Che' Guevara dood is." De CIA had het toch wel geweten als ze zelf schuldig was...?

De spelers die Che in werkelijkheid liever kwijt waren, zaten in het Kremlin. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een CIA-verslag van een paar dagen na Guevara's dood. Daarin staat dat de Russische premier Kosygin Castro ervan beschuldigde 'de communistische zaak te schaden door zijn sponsoring van guerrilla-activiteiten... en door hulpverlening aan verschillende antiregeringsgroepen, die beweerden "socialistisch" of communistisch te zijn, maar betrokken waren in conflicten met de "legitieme" Latijns-Amerikaanse communistische partijen... welke door de USSR worden gesteund.'

Nieuwe Bakoenin

Zelf schreef Guevara in zijn dagboek over zijn conflict met de pro-Russische communisten: "De kameraden noemen mij een nieuwe Bakoenin en jammeren over het vergoten bloed, en het bloed dat zou worden vergoten als er drie of vier Vietnams zouden komen."

Een hoge Sovjet-functionaris drukte het zo uit: "We hielden niet van Che's positie. Hij werd een voorbeeld voor avonturiers, wat een confrontatie zou hebben kunnen veroorzaakt tussen de USSR en de VS."

Voor de Sovjets was Guevara's dood dus een mogelijke afwending van de Derde Wereldoorlog.

Dat zal de reden zijn dat de Russen - ondanks hun grote invloed op Cuba - niet protesteerden toen de zeer kundige communist Guevara zich in levensgevaarlijke avonturen stortte. Che was een bedreiging voor de Russische belangen - niet bepaald iemand die de beste bescherming verdiende. Sterker nog, Che zou in Bolivia zelfs zijn tegengewerkt en uiteindelijk verraden door de KGB, de Russische geheime dienst.

In de woorden van  onderzoeksjournaliste Claire Sterling: "De Russen en Castro hadden Guevara's theorie van de spontaan oplaaiende revolutie in 1967 aan de kant gezet, toen Guevara zelf aan de kant werd gezet, met behulp van de sexy Russische agente 'Tania'."

Fragment uit een ongepubliceerd manuscript door Jaap de Wreede

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal