Internettrollen, Wikipedia en een misdaadjournalist
Het blijft me steeds opnieuw verbazen: journalisten en wetenschappers die Wikipedia als serieuze bron gebruiken. Terwijl iedereen ter wereld elk woord in die online encyclopedie kan veranderen. Er is zelfs een in zijn vakgebied invloedrijke misdaadjournalist die in een van zijn boeken hele lappen tekst uit Wikipedia citeert.
Natuurlijk is niet alles wat in Wikipedia staat onzin. Maar dat de status van de informatie op de encyclopedie vaak erg dubieus is, bewijst wel een artikel dat ik in 2008 schreef voor Computer Idee. Enkele citaten:
De toekomstige burgemeester van Rotterdam is met de dood bedreigd op internetencyclopedie Wikipedia. "Mocht deze Marokkaan ooit burgervader van Rotterdam worden, dan knallen wij hem voor de kop," schreef een anonieme persoon zondag, waarna hij ook alle Marokkanen in Nederland uitschold. De bedreiging bleef 13 minuten online.

De internetvandaal had het al eerder voorzien op personen die een rol spelen in het multiculturele debat. Op 2 oktober verving hij het lemma van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen door het fout geschreven woord 'landverader'. Op 26 september veranderde hij het beroep van filmmaker Eddy Terstall in 'landverader'.
Mede door dit soort incidenten kent Wikipedia vele critici. Door de democratische structuur van de encyclopedie is de kwaliteit volgens een essayist als de Brit Andrew Keen bedroevend. Bovendien wordt Wikipedia vaak misbruikt voor politieke manipulatie of smakeloze grappen. Meer dan eens werd iemand doodverklaard, die nog tot de levenden behoorde. Zo kondigde de Spaanse editie van de internetencyclopedie onlangs de dood aan van de Franse auteur Jean-Marie Gustave Le Clezio. Le Clezio zou volgens Wikipedia zijn overleden aan een hartaanval toen hij hoorde dat hij de Nobelprijs had gewonnen. In werkelijkheid leeft Le Clezio nog.
Reacties
Een reactie posten