Remco Janssen (123people): wij zijn geen boeman

Personenzoekmachines zijn in opkomst. Ze worden in verband gebracht met stalking en overnieuwsgierige P&O-medewerkers, maar een nieuwe service van 123people helpt u juist bij het opschonen van uw webreputatie. [NB: dit artikel verscheen oorspronkelijk in 2012.]


En wat is er verder waar van alle zorgen over deze personenzoekers? Een gesprek met Remco Janssen, freelance communication expert bij 123people.

Wat is het verdienmodel van 123people?
"We handelen absoluut niet in persoonsgegevens, zoals het eerder op de website van PC-Active werd genoemd, maar tonen slechts publiek aanwezige informatie op internet. Gegevens worden noch opgeslagen, noch doorverkocht, noch anderszins aangewend voor financieel gewin. Maar 123people is wel onderdeel van een commercieel bedrijf, yelster digital gmbh, onderdeel van PagesJaunes Groupe. De site is gratis in gebruik en wordt derhalve bekostigd met advertenties en affiliate partnerships - zoals gebruikelijk in de markt."

Met jullie site zijn jullie vooral een tool voor personeelsafdelingen, die rottigheid over sollicitanten willen zoeken.
"HR, P&O en recruiters zijn een niet te onderschatten doelgroep. Zij zorgen voor het leeuwendeel van direct traffic, maar people search is vooral SEO (zoekmachineoptimalisatie - red.) gebaseerd. Juist in de long tail zit hem de waarde. Iedereen die dus een naam in bijvoorbeeld Google zoekt en bij ons terechtkomt, is feitelijk onze doelgroep.

Wat wij weten is dat mensen vooral vrienden, familie en zakenrelaties - dus ook sollicitanten - zoeken. In slechts een fractie van de gevallen gaat het om celebrities. De pseudo-celebs - reality-tv, nieuwe vriendinnen van knappe mannen et cetera - zorgen voor een groot zoekvolume in een korte tijd, bijvoorbeeld na aandacht in RTL Boulevard en Shownieuws...

Dus in veel gevallen is men - op een vriendelijke manier - aan het gluren bij de buren en op zoek naar contact of meer achtergrondinformatie. Heel onschuldig eigenlijk. Ten onrechte worden personenzoekmachines afgeschilderd als boemannen, want meestal wordt iemand alleen gezocht door zichzelf (je eigen privacy schenden kan niet), helpen ze vaak mensen om ongewenste informatie zelf te ontdekken en kennen wij ook gevallen waarbij mensen oude geliefden terugvonden of betere zakenrelaties zijn aangegaan."

Het is een sympathieke actie dat jullie ongewenste informatie op verzoek van de betreffende personen verwijderen, maar verdwijnt dan niet juist de reden voor weer andere mensen om jullie site te bezoeken?
"Ik denk niet dat we marktaandeel zullen verliezen als we links verwijderen bij een zoekopdracht. Ter informatie: het percentage aanvragen in verhouding tot AUV (absolute unique visitors) ligt onder de 0,008 procent..."

Dit soort zoekmachines wordt ook in verband gebracht met stalking.
"Hooguit een keer per maand krijgen we daar een klacht over in Nederland (er zijn ook domeinen in andere landen, red.), die ook nog eenvoudig is op te lossen. Het is een beetje als met auto's. Ze zijn bedoeld om in te rijden, maar je kunt er ook iemand mee vermoorden."

Auteur: Jaap de Wreede
Bron: PC-Active (website), 6 april 2012

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal