Review: Perry Pierik en Gerard Aalders - WikiLeaks

De bundel WikiLeaks, Tussen cyberoorlog en informatierevolutie? neemt de politieke en historische complicaties van het fenomeen WikiLeaks onder de loep. Uiteenlopende auteurs komen tot heel verschillende conclusies over de betekenis van de klokkenluiderssite.

Voor historicus Gerard Aalders is WikiLeaks-baas Julian Assange 'een soort moderne Robin Hood', terwijl journalist Emerson Vermaat benadrukt dat moslimterroristen misbruik kunnen maken van gelekte informatie. Aalders komt trouwens tot zijn oordeel om een reden die Brenno-watchers bekend zal voorkomen: zijn frustraties met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), die zeker bij zijn naspeuringen naar het koningshuis de archieven op slot houdt.

Jaap de Wreede


Naast hun uiteenlopende morele oordelen zien de auteurs ook de historische betekenis van WikiLeaks heel verschillend. "Los van de vraag over de ethiek van het vrijgeven, vormen de WikiLeaks een belangrijke bron voor de interpretatie van contemporaine geschiedenis," schrijft historicus Perry Pierik, terwijl zijn collega Maarten van Rossum spreekt van een 'hype'. "Wie er geïnformeerd over had nagedacht, had al deze 'openbaringen' zonder al te veel moeite zelf kunnen bedenken."

Fabeltje

Helaas zijn de schrijvers allesbehalve insiders in de hackerscultuur. Zo wordt het door Daniel Domscheit-Berg ontmaskerde fabeltje dat Chinese dissidenten bij de oprichting van WikiLeaks waren betrokken, kritiekloos herhaald (zie zijn boek: Inside WikiLeaks, uitgeverij Lebowski).
Een ander nadeel is de slordige redactie van WikiLeaks. Zo bevat het artikel van Vermaat diverse onjuiste jaartallen, bijvoorbeeld de verwijzing naar een krantenartikel over de PVV uit 2001 (sic), wat een goede redacteur meteen had moeten opvallen. Zeker wanneer de redactie wordt gevoerd door twee historici.
Maar omdat geen ander boek in het Nederlands taalgebied tot nog toe op de diepere betekenis van WikiLeaks is ingegaan, kunnen we deze titel toch zeker aanraden.

WikiLeaks, Tussen cyberoorlog en informatierevolutie?
Auteur: Gerard Aalders, Perry Pierik (red.)
Uitgever: Aspekt
Nederlandstalig, 218 pagina's, softcover
ISBN: 978-94-6153-046-2

Prijs: € 16,95

Auteur: Jaap de Wreede
Bron: PC-Active (website), 17 februari 2012

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal