Review: Clateway en Cloudmarktplaats.com

Clateway heet het gelijknamige product van de start-up uit Zeewolde. Het is een samentrekking tussen cloud en gateway: zoals een dienst als Hootsuite al uw sociale media op één overzichtelijk dashboard presenteert, zo doet Clateway hetzelfde met een hele reeks aan diensten.

Hoe werkt het?
Wie op Clateway.com inlogt, ziet een gebruiksvriendelijk, fris vormgegeven menu. Door te klikken op het plusje links in beeld kunt u apps toevoegen aan uw account. Het gaat onder meer om de volgende categorieën:

Citrix-diensten zoals GoToMyPC en GoToWebinar
Tools voor klantenrelatiebeheer (CRM) als Salesforce en SugarCRM
De presentatietools SlideRocket en SlideShare
Social media als LinkedIn en Yammer
De Cloud Marktplaats van Clateway; op deze dienst komen we nog terug

Als u een dienst aanklikt, verschijnt het bijbehorende logootje keurig netjes op uw dashboard. Als u dan aan de slag wilt, moet u echter een horde nemen. Voor het gebruik van Clateway is de eigen Single-Sign On-dienst Clateway Access namelijk onmisbaar. De gratis trial-versie is veertien dagen geldig, maar men wil wel meteen uw creditcardgegevens weten. Ongetwijfeld schrikt dit gebruikers af; het zou verstandig zijn hier een klantvriendelijker oplossing voor te bedenken.

In de praktijk
Het werkt verrassend goed. Als freelance eindredacteur van een computerblad, waarvan de andere redactieleden door het hele land wonen, is het handig om snel te kunnen schakelen tussen Skype (zo vergaderen we), LinkedIn (even netwerken), Twitter (de nodige zelfpromotie) en de Volkskrant (je moet natuurlijk wel bijblijven), en dat alles zonder ook maar eenmaal een site te hoeven opzoeken of een wachtwoord te hoeven intikken. Het enige wat ik miste, was wat meer ontspanning. Maar niet getreurd: spelletjes of de GeenStijl-app kunt u gewoon aan het menu toevoegen!
Dat Clateway multiplatform is, is natuurlijk ook een pre. Het product werkt op elk apparaat, zowel op de pc en Mac als op de iPad en smartphone. Clateway is zelfs te gebruiken op toekomstige Android-televisies, -koelkasten en –auto’s!

Cloudplatform.com
Een van de apps die u vanuit Clateway kunt aanspreken, is een eigen product van het bedrijf, Cloudmarktplaats.com. Via deze site, die is gericht op ondernemers en professionals, zijn allerlei handige cloud-diensten aan te schaffen. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

Business-apps, van ERP en CRM tot boekhouding en – onmisbaar voor een modern bedrijf – social media monitoring
Diensten voor de ondersteuning van betalingen
Tools voor online samenwerken, zoals Microsoft Office 365 en Google Apps
Cloud-diensten voor het inrichten of uitbesteden van platforms, telefonie of infrastructuur, alsook IT-managementdiensten voor beheer, monitoring, back-up en beveiliging

Net als de site van Clateway ziet Cloud Platform er hip en modern uit. Kritiekpuntje: de beschrijvingen zijn dán weer in het Nederlands, dán weer in het Engels, maar de site is natuurlijk nog in ontwikkeling.
Erg handig is dan weer dat u de beschrijvingen van door u aangevinkte producten naast elkaar op het scherm kunt krijgen, zodat u ze makkelijk kunt vergelijken. Ook kunnen bezoekers zelf reviews schrijven, wat de betrouwbaarheid van dit platform ongetwijfeld ten goede zal komen. Video’s complementeren de informatievoorziening.
De support gebeurt door middel van een chatprogramma. Het fijne is dat u door een echte persoon te woord wordt gestaan en niet door een robot.

Prijs en beschikbaarheid 
Medio februari wordt Clateway gelanceerd. In principe is de dienst gratis, maar voor Clateway Access moet wel worden betaald, maandelijks tien euro inclusief btw. Zeker voor een zakelijk product is dat geen geld. Uiteraard zijn de diensten die u vanuit het platform aanspreekt, niet allemaal gratis.

Geschreven in opdracht van Clateway, januari 2013

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal