Interview met Jo Luijten van Squirrel-Monkey

Het filmpje ging de hele wereld over, van de Verenigde Staten tot Noord-Korea. Het concept was simpel: hoe zou Twitter eruit hebben gezien in de jaren tachtig? Het resultaat: een ouderwets DOS-scherm waarop berichtjes worden getikt.

If Twitter would have been invented in the 80s is een hobbyproject van een 33-jarige Utrechter, die in het dagelijks leven webredacteur en informatiespecialist is. Op zijn YouTube-kanaal staan ook nostalgische versies van Google en Angry Birds. Een gesprek met het nieuwe internetfenomeen Jo Luijten.

Hoe kwam je op het idee om zulk soort video’s te maken?
“Bij mijn filmpjes, met name het Facebook-filmpje, heb ik mij laten inspireren door de BBC-serie Look Around You, een parodie op Britse educatieve televisie van begin jaren tachtig.  Het is een absurde kruising tussen TROS Wondere Wereld en Die Sendung Mit der Maus.”Verder ben je nog veel breder actief met het uithalen van grappen, heb ik gehoord.
“Dat klopt, maar mijn internet-pranks zijn eigenlijk bij weinig mensen bekend en dat wil ik graag zo houden. Ik moet er vooral zelf om kunnen lachen. Ik beheer bijvoorbeeld de Facebook-pagina's van twee niet-bestaande personen: een filosoof uit Brazilië en een asociale zwakbegaafde Limburger. Voor sommige mensen zijn het echte personen. Ze hebben geen flauw idee dat het typetjes zijn.”

Hoeveel kijkers heb je tot nu toe gegenereerd en loop je financieel al binnen?
“Ik heb al meer dan 2,1 miljoen kijkers. Advertenties heb ik veel te laat ingeschakeld, dus ik heb tot nu toe nog maar zestig euro verdiend. Ik vind de interesse uit zoveel landen eigenlijk veel interessanter dan het geld.”

Hoe doe je dat nu, een filmpje maken dat viral gaat op het internet?
“Allereerst heb je een filmpje nodig dat voor veel mensen interessant is. Dat hoeft overigens geen video te zijn die vanuit esthetisch oogpunt perfect is. Volgens de trendsmanager van YouTube, Kevin Allocca, heb je daarnaast vooral tastemakers nodig. Als je een filmpje wilt verspreiden in een netwerk, ben je afhankelijk van bekende personen met veel volgers. Toen Mike Shinoda, rapper van Linkin Park, mijn video op zijn website en Twitter had gedeeld, liep het al snel storm. Nadat ik een rij mailtjes als gelezen had gemarkeerd, stond er alweer een nieuwe vetgedrukte rij voor me klaar!”

Zijn er nog meer dingen die je kunt verwachten als je filmpje viral gaat?
“Ja, YouTube bevriest de bezoekstatistieken van explosief groeiende filmpjes, zodat ze in de tussentijd kunnen onderzoeken of het echte bezoekers zijn – en het dus niet gaat om bijvoorbeeld automatisch gegenereerde clicks door mensen die het advertentiesysteem proberen te misleiden.
Daarnaast zullen veel mensen je filmpje opnieuw uploaden en hun eigen naam erin zetten. Gelukkig verwijdert YouTube zulke video's als je daarom vraagt.
Verder krijg je heel veel aandacht van de media. Mijn filmpjes zijn op televisie geweest bij BNN in Nederland, bij NBC in de Verenigde Staten en bij ABC in Australië. Daarnaast sta ik in Wired, Huffington Post, Time Magazine, Cnet, Le Monde en in heel veel andere bladen.
Oh ja, verder kun je verwachten dat buitenlandse kranten Engelstalige berichten verkeerd vertalen. Volgens een Vietnamese krant is Jo Luijten een Nederlandse computerprogrammeur die MS DOS-software schrijft voor mensen die in een DOS-omgeving willen Twitteren en Facebooken.”

Hollywood-actrice Kinna McInroe heeft aan je filmpjes meegewerkt. Hoe heb je haar weten te strikken?
“Kinna is mijn vriendin. Ik heb haar weten te strikken met de VHS-bandencursus Catch-a-ginga in de Flirt-reeks.” (lacht)

De toekomst voor Jo Luijten…
“Dan maak ik natuurlijk filmpjes over het prehistorische besturingssysteem Windows 15, dat destijds niet eens vierdimensionale videokaarten ondersteunde. Ik woon dan met mijn vriendin in Los Angeles.”

Auteur: Jaap de Wreede
Bron: PC-Active (website), 12 april 2012

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal