WikiLeaks: The Spy Files

Toen burgers de dictaturen in Egypte en Libië eerder dit jaar omver wierpen, ontdekten zij luisterruimtes met apparaten van de Britse Gamma corporation, het Franse Amesys, het Zuid-Afrikaanse VASTech en het Chinese ZTE Corp. Hiermee werden alle online acties van deze activisten en alles wat ze op de telefoon deden, in de gaten gehouden.

Dit verhaal klinkt schokkend, maar het is nog maar het topje van de ijsberg. Systemen die communicatie op enorme schaal onderscheppen – van politiek andersdenkenden, maar ook van gewone burgers- zijn een realiteit, en ze worden gebouwd door westerse bedrijven.


Deze week is de klokkenluiderssite WikiLeaks begonnen met het vrijgeven van een database van honderden documenten van maar liefst honderdzestig bedrijven in de beveiligingsindustrie. De organisatie van Julian Assange laat zijn licht schijnen op deze geheime industrie, die een groeispurt heeft doorgemaakt sinds 11 september 2001 en miljarden dollars per jaar waard is.

Internationale beveiligingsbedrijven zijn gevestigd in de meer technologisch geavanceerde landen, maar ze verkopen hun technologie aan alle landen van de wereld. Deze industrie is in de praktijk niet gereguleerd. Zo kunnen ook inlichtingendiensten, het leger en de politie van dictatoriale regimes op massale schaal telefoongesprekken onderscheppen en computers overnemen zonder dat ze de hulp van telecomaanbieders hoeven in te schakelen.

Massale surveillance

Maar de WikiLeaks Spy Files zijn meer dan een aanklacht tegen 'goede westerse landen' die exporteren naar 'slechte derdewereldlanden'. Westerse bedrijven doen ook goede zaken met de verkoop van een breed scala aan afluistersoftware aan de inlichtingendiensten in de eigen regio, en ook in dit geval lijken burgerrechten onder druk te staan.

In de traditionele spionnenverhalen ‘buggen’ inlichtingendiensten als de AIVD de telefoon van één of twee mensen van belang. Maar de laatste tien jaar zijn systemen voor massale surveillance de norm geworden. Bedrijven zoals VASTech verkopen apparatuur om de telefoongesprekken van hele landen op te nemen. Andere apparatuur legt de locatie van elke mobiele telefoon in een stad vast.

Er zijn zelfs systemen op de markt om een computervirus te sturen naar iedere Facebook-gebruiker of smartphone-eigenaar uit een hele bevolkingsgroep. Beveiligingsbedrijven als SS8 in de VS, Hacking Team in Italië en VUPEN in Frankrijk fabriceren trojans die individuele computers en telefoons (waaronder iPhones, BlackBerries en Androids) kapen.

Andere bedrijven, zoals Phoenexia in Tsjechië, werken samen met het leger bij het ontwikkelen van spraakanalyse-instrumenten. Ze identificeren personen naar geslacht, leeftijd en zelfs emotie en volgen ze op basis van 'voiceprints'. Blue Coat in de VS en Ipoque in Duitsland verkopen tools aan de regeringen van onder meer China en Iran om te voorkomen dat dissidenten zich online organiseren.
En dit was nog maar een greep uit deze nieuwe ‘leak’. Binnenkort komt er nog meer informatie, belooft Julian Assange.

Reactie Fox-IT

Ook Nederland komt voor in de Spy Files, en wel in de vorm van documentatie over spionageproducten van Fox-IT, Group 2000 en Pine Digital Security.

Tegenover Webwereld toont Fox-IT zich niet onder de indruk van de ophef. Het bedrijf zou nooit zaken hebben gedaan met dictatoriale regimes. "We hebben wel aanvragen gehad, maar hebben die altijd geweigerd. We staan juist voor een veilige samenleving en daar passen zulke landen niet tussen," aldus directeur Ronald Prins.

Fox-IT werkt wel nauw samen met de Nederlandse overheid. Op de website van het bedrijf worden onder meer het ministerie van Justitie en de AIVD genoemd. Aan de Nederlandse politie verkocht Fox-IT de FoxReplay-software voor het aftappen van internetverkeer. Het programma werd ook geëxporteerd, maar Prins kan volgens Webwereld niet specificeren naar welke landen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal

Renée Soutendijk: "Naarmate je ouder wordt, is wat anderen van je vinden minder belangrijk"