Gaat de Piratenpartij naar Den Haag?

De Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan. “De vlag kan uit!” vindt de Nederlandse Piratenpartij, die na de zomervakantie hoopt toe te treden tot de Tweede Kamer. Wat kunnen we verwachten van deze rebellenclub?

De Piratenpartij is lid van een internationaal netwerk, de Pirate Parties International (PPI). Deze internationale werd officieel opgericht in 2010 op de PPI-conferentie in Brussel. De doelen van de internationale Piratenpartij-beweging zijn het versterken van de burgerrechten, zowel op het internet als in het dagelijks leven, en het streven naar een samenleving waarin ideeën, kennis en cultuur vrij kunnen worden uitgewisseld. Om dit te bewerkstelligen willen ze onder andere wetten zoals het auteursrecht en het octrooirecht aanpassen en de overheden transparanter maken.

Verkiezingsoverwinningen
Diverse Piratenpartijen hebben sinds 2006 aan verkiezingen op verschillende niveaus meegedaan. De resultaten hiervan waren wisselend.
Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2009 behaalde de Zweedse Piratpartiet 7,13 procent van de stemmen, waarmee ze direct één zetel in het Europese Parlement kreeg. Dit werden er twee op het moment dat het Verdrag van Lissabon was doorgevoerd, want hierdoor werd het EP groter.
In 2009 wist de Piratenpartei Deutschland een zetel in de gemeenteraad van zowel Aken als Munster te behalen. Bovendien verliet verliet Bondsdaglid Jörg Tauss dat jaar – na een huiszoeking waarbij kinderporno bij hem werd aangetroffen - de Sociaal Democraten en sloot hij zich aan bij de Piraten. Maar tijdens de Bondsdagverkiezingen op 27 september 2009 haalde de Piratenpartei met twee procent van de stemmen de kiesdrempel niet, waardoor ze deze zetel weer kwijtraakte.

Partijprogramma
De Piratenpartij streeft wereldwijd naar bescherming van burgerrechten en -vrijheden; vrij gebruik van, en toegang tot, informatie en technologie; en transparantie van het politieke bestel, overheden en andere machtsconcentraties.
De partij streeft binnen deze context naar een open samenleving waarin het bevorderen en delen van innovatie, cultuur, wetenschap en onderwijs centraal staan. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma waarmee de Piraten in 2010 de Tweede Kamerverkiezingen ingingen.
Mocht de Piratenpartij macht en invloed krijgen, dan zou dat ook veel invloed hebben op het open source-beleid van de overheid. De partij vindt dat met belastinggeld ontwikkelde code altijd open moet zijn.
Uit het partijprogramma: "Informatie van de overheid moet door iedereen te gebruiken zijn. Dat houdt in dat bijvoorbeeld de structuur en definities van haar gegevens voor iedereen vrij beschikbaar moeten zijn. Daarom moeten ook de standaarden waarin de overheid in- en extern communiceert open zijn."
De Piraten wisten, onder meer door het inzetten van sociale media, nog maar net op tijd genoeg ondersteuningshandtekeningen binnen te krijgen, maar een Kamerzetel zat er toch niet in. De 10.471 stemmen op de partij - ofwel 0,11 procent van het totaal – waren ruimschoots te weinig.

WikiLeaks
Een ander belangrijk punt in het partijprogramma is een betere bescherming voor klokkenluiders. En dat de Piraten dit erg serieus nemen, bleek wel toen ze in april 2010 ruimte op hun server beschikbaar stelden voor WikiLeaks. De partij had een mirror gemaakt van Collateral Murder, het filmpje waarin is te zien dat Amerikaanse militairen burgers en journalisten doodschieten in Irak.
Volgens de Piratenpartij bewees deze zaak dat vrije doorstroom van informatie een randvoorwaarde voor democratie is. "WikiLeaks toont aan dat de overheden niet transparant genoeg zijn en dat een eventueel internetfilter de vrije informatiesamenleving en de democratie bedreigt," zei partijvoorzitter Samir Allioui destijds. "Als mensen zoals Hirsch Ballin (toenmalig demissionair minister van Justitie, red.) hun zin krijgen, zullen platformen als WikiLeaks een stille dood sterven, en klokkenluiders worden gecriminaliseerd."

Kansen en uitdagingen
Door de positieve aandacht van een weblog als GeenStijl, de winst van internationale zusterpartijen, de gevoelens van onvrede in de maatschappij en de kracht van sociale media maakt de Piratenpartij meer kans dan ooit op een zetel. Wel leert de ervaring dat burgers in het stemhokje toch kiezen voor een strategische stem, waardoor kleine partijtjes uiteindelijk met lege handen komen te staan. De uitdaging voor de Piraten zal de komende tijd bovendien bestaan uit het vinden van personen met genoeg uitstraling om de zwevende kiezer aan te spreken.


Auteur: Jaap de Wreede
Bron: PC-Active (website), 25 april 2012

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vijf jaar OpenTaal